Wist je dat?

Zowat een op de drie studenten ervaart emotionele problemen. Die kunnen verschillende vormen aannemen zoals slapeloosheid, angst, depressie of zelfmoordgedachten. Iedereen komt vroeg of laat, direct of indirect in contact met een student met emotionele problemen. Veel van die studenten gaan het gesprek liever niet aan en zoeken geen hulp. Het is dus belangrijk om alert te zijn voor signalen dat het moeilijk gaat.

Wat kan je doen?

  • Vraag wat er scheelt. Ga in gesprek, benoem de signalen die je ongerust maken en uit je bezorgdheid. Door open te praten en vragen te stellen, krijg je samen zicht op de ernst van het probleem. Deze vraag kan bijvoorbeeld een goede gespreksopener zijn: ‘Ik heb gemerkt dat je jezelf niet bent de laatste tijd. Klopt dat? Ik maak me daar zorgen over.’

  • Luister en onderbreek de student niet. Laat de student op verhaal komen, toon begrip voor gevoelens en oordeel niet. Je hoeft niet meteen advies te geven of oplossingen te bieden. Weet je niet goed wat zeggen, zeg dat dan gewoon. Ook dat kan de start van een gesprek zijn.

  • Overtuig om hulp te zoeken. Je bent geen professional, je hoeft het probleem dus niet zelf op te lossen. Praat door en motiveer de student om hulp te zoeken. Moedig aan om contact op te nemen met de studentenbegeleidingsdiensten van de hogeschool of universiteit. Als die drempel te hoog is, kan je voorstellen om samen een afspraak te maken of om de eerste keer mee te gaan naar de afspraak. Misschien lukt het met twee wél om de drempel te overwinnen.

Dit zeg je beter niet:

  • Het gaat wel over. Maak je geen zorgen.
  • Het had allemaal veel erger gekund.
  • Ik weet perfect hoe je je voelt.
  • Gewoon niet meer aan denken.
  • Je beeldt het je allemaal maar in.

Cijfer jezelf niet weg, zorg voor jezelf.

  • Bewaak je grenzen. Emotionele problemen kunnen zwaar zijn. Heb dus ook aandacht voor je eigen draagkracht. Las qualitytime in voor jezelf en verwaarloos zeker ook je andere contacten niet.

  • Te groot voor jouw draagkracht? Sommige problemen zijn te groot om alleen te dragen. Cijfer jezelf niet weg om anderen te helpen.

Ontdek het hulpaanbod

Ontdek waar studenten terechtkunnen voor een gesprek of dringende hulp.

Train jezelf: word gatekeeper.

Wil je als personeelslid je kennis en vaardigheden rond het herkennen van signalen versterken?
Wil je meer zelfvertrouwen krijgen in hoe je studenten kan ondersteunen, vaak in kleine dingen?

  • Heel wat hogescholen en universiteiten bieden gatekeepertrainingen aan voor personeelsleden. Informeer naar het aanbod bij de studentenbegeleidingsdiensten.

  • Bij het Rode Kruis kan je een opleiding Eerste hulp bij psychische problemen (EHBP) volgen. Deze cursus focust op het bieden van eerste hulp aan mensen die het psychisch moeilijk hebben. Via de app Houvast krijg je actiegerichte tips en versterk je je zelfvertrouwen om anderen te helpen.

Want gatekeeper, dat zijn we eigenlijk allemaal.

Ted Talk: bezorgd om een student? Een community approach

Expert professor dr. Ronny Bruffaerts (KU Leuven) aan het woord over hoe je emotionele problemen en risicosignalen bij studenten kan herkennen.