Door een gebrek aan voorbereiding in de blok nam ik tijdens de examens Rilatine van mijn jongere broer, waardoor ik heel wat problemen had om tot rust te komen en goed (in) te slapen.

Robin

Wist je dit?

Opwekkende medicatie wordt ingezet voor de medische behandeling van ADHD en narcolepsie. Tijdens de examenperiode slikt echter 4% van de studenten stimulantia om de schoolprestaties of het energieniveau te verbeteren. Dat niet-medische gebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en afhankelijkheid. Gebruik dergelijke medicatie dus nooit op eigen initiatief en deel de medicatie ook niet uit. Je eigen behandeling en dosis kunnen immers een gevaar zijn voor anderen.

Stimulantia en medisch gebruik

Wat zijn stimulantia?

Medicatie zoals modafinil (Provigil®) en methylfenidaat (Rilatine® en Concerta®) wordt ingezet voor de behandeling van ADHD en narcolepsie, vaak in combinatie met een psychologische behandeling. De medicatie geneest de aandoening niet, maar onderdrukt de symptomen.

De medicatie kan enkel op voorschrift verkregen worden en mag enkel verstrekt worden door een professional die daartoe bevoegd is, zoals een psychiater. Die volgt de (minimale) dosis, het effect op de symptomen en de eventuele ongewenste bijwerkingen op regelmatige tijdstippen op.

Wat doen stimulantia met je lichaam?

Personen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. ADHD-medicatie zoals rilatine beïnvloedt de informatieoverdracht in de hersenen en heeft positieve effecten op je aandachtsspanne en op de beheersing van je gedrag. Zo kun je je beter concentreren en ben je minder verstrooid. Bij narcolepsie onderdrukt de medicatie de slaapaanvallen. De effecten zijn na inname snel merkbaar.

Mogelijke bijwerkingen

De medicatie kan bijwerkingen veroorzaken zoals slecht slapen, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, nervositeit en een verminderde eetlust. Na de uitwerking kun je je extra moe en zelfs lusteloos voelen, waardoor de verleiding kan ontstaan om de medicatie opnieuw in te nemen. Als je het medicijn op voorschrift gebruikt, is het risico op bijwerkingen en afhankelijkheid klein.

Niet-medisch gebruik: niet zonder risico's

medicatie

Stimulerende medicatie zoals rilatine wordt in toenemende mate ook ingenomen door personen zonder ADHD of narcolepsie: als partydrug en door studenten om hun prestaties te verhogen.

Studenten verkrijgen de medicatie vaak gratis via familie, vrienden of kennissen die de medicatie op voorschrift verkregen.

Bij niet-medisch gebruik verschuiven de effecten van de inname veel meer in de richting van amfetamine: je voelt je gestimuleerd en opgepept. Je spieren spannen zich aan en je voelt je energiek, scherp en alert

Je loopt echter een groter risico op een overdosering, wat kan leiden tot symptomen als misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, prikkelbaarheid, angst en bevingen. In zeldzame gevallen leidt het ook tot meer ernstige complicaties zoals black-outs, hallucinaties en psychoses.

Bovendien loop je een reëel risico op het ontwikkelen van een verslaving. Gebruik je minder medicatie of stop je er volledig mee na een periode van overmatig gebruik, dan kun je ontwenningsverschijnselen ervaren zoals vermoeidheid, nervositeit en slechte slaap.

Tips voor meer energie

Ben je moe of heb je moeite met concentreren tijdens het studeren? Dit biedt je de beste garanties om de dag (of nacht) optimaal door te komen:

  • genoeg slapen
  • regelmatig bewegen
  • water drinken
  • gezond en evenwichtig eten
  • een kort dutje of ‘powernap’ doen

Aan de slag

Het online zelfhulpprogramma Gezonde levensstijl leert je een gezonde levensstijl uit te bouwen en je zo beter in je vel te voelen. Gevarieerd eten en op een leuke manier bewegen staan centraal in het programma. Doorloop je het helemaal, dan weet je hoe je een gezond eetpatroon en voldoende beweging kunt inbouwen in je leven.

Om een nachtje door te blokken zag ik geen andere optie dan Rilatine te nemen

Yassin

Praat erover

Blijf je vermoeid of heb je vaak moeite om je te concentreren? Of geraak je afhankelijk van medicatie? Praat dan met iemand die je vertrouwt en bij wie je je gerust voelt. Liefst iemand uit je naaste omgeving, zoals een goede vriend of vriendin, je ouders, zus of broer.

Durf je het niet meteen kwijt aan iemand uit je omgeving? Praat er dan over met mensen die vertrouwd zijn met vergelijkbare verhalen, zoals je huisarts of iemand van je hogeschool of universiteit.

Deel je je verhaal liever anoniem? Dan kun je terecht bij Awel (102 of awel.be) of Tele-Onthaal (106 of teleonthaal.be). Bij vragen over zelfdoding of donkere gedachten kun je de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be) bellen. Je kunt ook met hen chatten.

Zoek en vind hulp

Voel je dat het je alleen niet lukt? Dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Meer info krijg je anoniem bij Druglijn.be of rechtstreeks via je huisarts.

Er zijn verschillende vormen van hulpverlening mogelijk, maar er is geen magische methode die alles voor jou zal oplossen. Bij zowat alle vormen van hulpverlening komen een aantal werkzame elementen terug:

- Het versterken van je motivatie om te stoppen of te minderen.

- Het leren herkennen van je risicosituaties.

- Het verhogen van je zelfvertrouwen, onder meer door nadruk te leggen op je kwaliteiten en vaardigheden.

Bezorgd over een vriend(in)?

Merk je dat een vriend(in) te veel afhankelijk is van medicatie? Dan weet je misschien niet goed wat te zeggen. Maak het probleem bespreekbaar, oordeel niet en praat vanuit je bezorgdheid.

Meer weten, lezen, horen?

Podcasts

Video's

Zelfhulp

Websites