Om de stress van de examens door te komen, slikte ik slaapmedicatie in de hoop toch nog een goede nachtrust te hebben.

Linde

Wist je dit?

Slaap- en kalmeermiddelen worden vaak voorgeschreven bij de behandeling van angst, paniekaanvallen, slaapproblemen en epilepsie. Tijdens de examens slikt 3% van de studenten slaap- en kalmeermiddelen om de stress de baas te kunnen en beter te slapen. Dergelijke medicatie heeft een lichamelijk verslavende werking. Gebruik dergelijke medicatie nooit op eigen initiatief en deel de medicatie ook niet uit. Je eigen behandeling en dosis kunnen immers een gevaar zijn voor anderen.

Wat zijn slaap- en kalmeringsmiddelen?

Medicatie zoals valium (Diazepam®) en alprazolam (Xanax®) heeft een kalmerende, rustgevende en ontspannende werking. Deze producten hebben ook een angst remmende werking. Ze zijn verkrijgbaar op doktersvoorschrift en worden ingezet bij de behandeling van angst, paniekaanvallen, slaapproblemen en epilepsie. Minder bekend is hun gebruik bij de ontwenning van alcohol en cocaïne.

Wat doet de medicatie met je lichaam?

Onrust, angst en spanning worden gelinkt aan hyperactieve hersengebieden. Slaap- en kalmeringsmiddelen hebben een dempende werking op je centrale zenuwstelsel. Je hersenactiviteit vertraagt, je wordt suffer en kunt je minder goed concentreren.

De medicatie onderdrukt de klachten, maar pakt de achterliggende oorzaken niet aan. Ze worden daarom voor een korte periode voorgeschreven, met het idee dat een periode met verminderde klachten gebruikt kan worden om de achterliggende problemen te behandelen, bijvoorbeeld met therapie of andere medicatie.

Bijwerkingen

Op korte termijn

De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid en sufheid (overdag), concentratieproblemen, verwardheid, afgevlakte emoties en een verminderde motivatie en behoefte aan sociale contacten. De sufheid verhoogt de kans op ongevallen en valpartijen.

Op lange termijn

Bij langdurig en regelmatig gebruik krijg je vaker last van bijverschijnselen, zoals hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, wazig zien, somberheid, slappe en vermoeide spieren en duizeligheid. Ook de zin in seks kan afnemen.

medicatie

Je kunt steeds minder stress opvangen of oplettend reageren. Het risico tot gewelddadig gedrag en misbruik van alcohol en drugs neemt toe.

Zowel kalmeringsmiddelen als alcohol hebben een verdovende werking, die elkaar versterken wanneer je ze gelijktijdig gebruikt. Drink daarom geen alcohol als je kalmeringsmiddelen gebruikt

De medicatie heeft een lichamelijk verslavende werking. Je hebt dus een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken, wat tot verslaving kan leiden. Bij het gebruik van zo’n kalmeringsmiddel is dus het erg belangrijk om de aanwijzingen van je arts altijd nauwkeurig en consequent op te volgen. Het risico op lichamelijke afhankelijkheid (verslaving), is groot wanneer je dit type medicijn langer dan gebruikt dan de bedoeling is.

Opeens stoppen met het gebruik van kalmeringsmiddelen kan vervelende ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zoals spierpijn, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, zweten en trillen. Afbouwen onder begeleiding van een arts is vaak noodzakelijk.

Een overdosis kan leiden tot bewustzijnsverlies, coma of zelfs ademhalingsstilstand.

Test jezelf

Slik je regelmatig slaap- of kalmeringsmiddelen? Wil je nagaan hoe riskant je gebruik is? Doe dan anoniem en vrijblijvend de zelftest en krijg meteen advies.

Aan de slag

Het online zelfhulpprogramma Gezonde levensstijl leert je om een gezonde levensstijl uit te bouwen en je zo beter in je vel te voelen. Gevarieerd eten en op een leuke manier bewegen staan centraal in het programma. Doorloop je het helemaal, dan weet je hoe je een gezond eetpatroon en voldoende beweging kunt inbouwen in je leven.

Mijn moeder kreeg op voorschrift Diazepam, terwijl ze de helft maar nodig had. Ik bewaarde deze 'rest' als 'voorraad' voor mijn examens.

Lise

Praat erover

Praat erover

Blijf je vermoeid of heb je vaak moeite om je te concentreren? Of geraak je afhankelijk van medicatie? Praat dan met iemand die je vertrouwt en bij wie je je gerust voelt. Liefst iemand uit je naaste omgeving, zoals een goede vriend of vriendin, je ouders, zus of broer.

Durf je het niet meteen kwijt aan iemand uit je omgeving? Praat er dan over met mensen die vertrouwd zijn met vergelijkbare verhalen, zoals je huisarts of iemand van je hogeschool of universiteit.

Deel je je verhaal liever anoniem? Dan kun je terecht bij Awel (102 of awel.be) of Tele-Onthaal (106 of teleonthaal.be). Bij vragen over zelfdoding of donkere gedachten kun je de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be) bellen. Je kunt ook met hen chatten.

Zoek en vind hulp

Voel je dat het je alleen niet lukt? Dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Meer info krijg je anoniem bij Druglijn.be of rechtstreeks via je huisarts.

Er zijn verschillende vormen van hulpverlening mogelijk, maar er is geen magische methode die alles voor jou zal oplossen. Bij zowat alle vormen van hulpverlening komen een aantal werkzame elementen terug:

- Het versterken van je motivatie om te stoppen of te minderen.

- Het leren herkennen van je risicosituaties.

- Het verhogen van je zelfvertrouwen, onder meer door nadruk te leggen op je kwaliteiten en vaardigheden.

Bezorgd over een vriend(in)?

Merk je dat een vriend(in) te veel afhankelijk is van medicatie? Dan weet je misschien niet goed wat te zeggen. Maak het probleem bespreekbaar, oordeel niet en praat vanuit je bezorgdheid.

Meer weten, lezen, horen?

Podcasts

Ted Talks

Zelfhulp

Websites